Milloin tosi-tv on paska idea

Minulta kysellään jatkuvasti miten tosi-tv esiintymiseni on vaikuttanut elämääni tai onko telkkarista ollut mulle hyötyä. Harvemmin kukaan kuitenkaan kysyy onko julkiset esiintymiset vaikuttanut elämääni negatiivisesti. Kysyjillä on usein mielessään turhan glorifioitu kuva julkisuudesta. Ajatellaan että elämä suuren yleisön tunnistamana henkilönä on aina niin siistiä ja glamouria. (En pidä yhtään sanasta julkkis, mutta käytän sitä tässä kirjoituksessa kuitenkin yleisen selkeyden vuoksi.)

Näillä näppäimillä tulee täyteen 30 kuukautta siitä, kun astelin Big Brother taloon taviksena ja hyvin tietämättömänä siitä mitä on luvassa. Paljon on ehtinyt vettä virrata Vantaanjoessa ja matkalle mahtuu niin iloja kuin suin surujakin. Kuluneiden kuukausien aikana on joutunut, tai enemmänkin saanut hyvän syyn harrastaa itsetutkiskelua ja pohtia kuka minä olen. Kuka on Kristian Heiskari? Vastausta tähän en ole saanut, mutta sitä tuskin saa kukaan vaikka koko elämänsä pohtisi. Minut on kuitenkin täysin yllättänyt julkisuuden tuomat mahdollisuudet ja tilaisuudet, joista olen päässyt nauttimaan. Harva kuitenkaan ymmärtää että upeiden mahdollisuuksien ja tilanteiden takana on paljon muutakin.

Julkisuuteen tuloni jälkeen olen ensimmäistä kertaa käynyt terapiassa vuosina 2020-2021. Olen myös pitänyt kirjaa päivistä, jolloin tuntuu että maailma kaatuu päälle ja mielen valtaa ajatus ettei tässä ole jumalauta mitään järkeä. Päiviä on kuukausittain keskimäärin kaksi, mikä on mielestäni pieni hinta kaiken sen rinnalla, mitä pääsen nykyisin päivittäin tekemään ja kokemaan. Mediasta saakin yleensä lukea tarinoita siitä kuinka tosi-tv julkkisten mielenterveys horjuu, koetaan kiusaamista ja normaali elämän eläminen on vaikeaa. En kiellä näiden paikkaansa pitävyyttä, mutta jokainen on viime kädessä itse vastuussa valinnasta lähteä tietoisesti kansalliseen televisioon koko kansan arvosteltavaksi. En millään tavalla hyväksy kiusaamista tai vähättele mielenterveyteen liittyviä ongelmia, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä ennen kuin hyppää tosi-tv bussiin (tai bussin alle). Mikäli vielä haluat nousta tämän dieselin sijaan katsojaluvuilla matkaa taittavan hyrskyttimen kyytiin, kannattaa huomioida seuraavat asiat. 

Ensinnäkin täytyy ymmärtää että kaikki, siis aivan kaikki, julkkikset saavat osansa paskamyrskystä ja arvostelua tulee teit tai sanoit mitä tahansa. Ole valmis kestämään itseesi kohdistuvat arvostelut niin netissä, kuin lähikapakassasi. Itselläkin on muutamaan otteeseen mennyt kuppi todella pahasti nurin, kun joku ”parempi ihminen” on alkanut kertomaan kuinka sysipaska ihminen minä olenkaan. Näitä hermojen menettämisiä tapahtuu varmasti kaikille mutta julkkiksella tällaiset asiat päätyvät nopeasti median pyöritykseen, jolloin paskamyrsky on valmis. Toiseksi kannattaa pitää mielessä että myös läheisistä ihmisistä saattaa tulla etäisiä ja välit voivat kylmetä jopa niiden kanssa, joita olet pitänyt loppuelämän ystävinä. Omien kokemuksieni perusteella myös selän takana jauhaminen ja suora paskapuhe lisääntyy lähipiirissäkin. Kaikista hurjimmissa skenaarioissa myös perhe tai sukulaiset saattavat kaikota ympäriltäsi, näin ei onneksi itselle ole käynyt ja olen tästä todella kiitollinen. 

Monet television tuomat lieveilmiöt liittyvät myös omaan itseesi ja ajatteluusi. Myönnän että minulla on ajoittain kusta päässä näin on ollut aina, mutta pään litratilavuus on ajoittain noussut tai ainakin kusen paine kasvanut julkisuuden myötä. Positiivista tässä on että ylempänä mainitsemani asiat ovat usein seurausta tästä. On vaikea yrittää pitää jalat maassa kun joka suunnasta revitään ja pääset vihdoinkin tekemään asioita, joista et ole uskaltanut aiemmin edes unelmoida. Itsellä myös lisääntynyt työtaakka yrittämisen myötä on vaikeuttanut vanhojen ystävien tapaamista, harvoin kun ehtii ilman 14pv varoitusaikaa sekä Teamsia tapaamaan ketään. Aikataulut myös elää jatkuvasti ja asioita pitää priorisoida. Tärkeä tapaaminen nyt vaan menee omalla asialistalla kaljan täytteisen saunaillan edelle, niin ikävää kuin se onkin. Tämä on varmasti omiaan horjuttamaan vanhoja ihmissuhteita ajalta jolloin töissä käytiin 7-15 ja kaikki vapaa-aika käytettiin tehokkaasti kaverien kanssa olutta nautiskellen.

Kantakaa ihmiset vastuu päätöksistänne. Jos olet itse päättänyt hakeutua suuren yleisön nähtäville voit olla varma että ongelmia ja itsetutkiskelua on luvassa. Ainut ihminen joka näitä ongelmia pystyy hallitsemaan tai ainaki luovimaan niiden läpi pää pystyssä on sinä. Nykyinen internetiin siirtynyt keskustelu varmistaa vain sen että saat itsekin kuulla niitä asioita, joita aikana ennen on puitu korkeintaan kapakan nurkkapöydässä. Myös somessa jaetut sinua koskevat julkaisut ovat sinun nähtävillä, ainakin niin kauan kunnes blokkaus poistaa mahdollisuutesi kertoa oman versiosi tarinasta. Tavallaan kaikki me julkisuuteen hakeutuneet henkilöt ollaan julkista omaisuutta, ainakin liisattuja jokaisen ihmisen arvostelun ja avautumisen kohteeksi. Kaikkea ei tarvitse, eikä pidä kestää. Omalla tekemisellä ja asennoitumisella pääsee yllättävän pitkälle, sitä itsetutkiskelua ja omien toimintamallien kyseenalaistamista unohtamatta.

- Kristian Heiskari
Liity keskusteluun

Liity keskusteluun

YLÖS

OSTOSKORI 0